#capcaraalesxarxes: Reforcem la privacitat i protecció dels nostres alumnes en l’entorn digital

L'Escola GEM de Mataró té una oferta formativa completa de 0 a 18 anys. Llar d'infants, Educació Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius

#capcaraalesxarxes: Reforcem la privacitat i protecció dels nostres alumnes en l’entorn digital

Des de principi d’aquest curs les publicacions que fem a les nostres xarxes socials han reduït, dràsticament, la presència de les cares dels infants que formen part del GEM. Un repte que ens vam marcar des de la mateixa escola a principis d’aquest curs. L’objectiu és reduir la sobreexposició del nostre alumnat, tant al web com a les nostres xarxes socials i millorar la seva protecció a l’àmbit digital. I és que aquesta sobreexposició afecta la seva privacitat i a la seva intimitat. 

De fet, tant des del Departament d’Educació i com des de l’APDCAT (Autoritat Catalana de Protecció de Dades) recomanen reduir les imatges i la informació de menors a internet i a les xarxes socials. En aquest sentit, cal destacar que s’ha de donar consentiment per a poder-hi aparèixer i que en els menors de catorze anys, aquest consentiment recau en els pares, mares o tutors legals. Moltes vegades no pensem en què pot representar publicar una foto o un vídeo a internet, però des del moment en què es publica a la xarxa queda fora del nostre control absolut i pot ser manipulada, tal com diu l’APDCAT. 

Precisament, la posada en marxa del projecte #capcaraalesxarxes ens ha permès iniciar un debat sobre l’ús que els centres educatius fem de les xarxes escolars. A més a més, en moure el protagonisme de les imatges, centrem el focus en els aspectes pedagògics de les propostes d’aprenentatge del centre. Així, en fem difusió pel mateix valor que tenen, sense haver de recórrer a mostrar les criatures per ensenyar i difondre el nostre projecte i la nostra escola.  

De tota manera, i malgrat la iniciativa de l’escola, reduir la presència d’infants a internet, tant a webs com a xarxes socials, és una acció transversal que implica tota la comunitat educativa, també a les famílies. Replantejar-nos què publiquem, també en el nostre àmbit més privat, contribuirà a allunyar la imatge dels nostres infants de les xarxes. Contribuirem així, a protegir la seva intimitat. També dels perills que comporta el mal ús de les xarxes en temps d’intel·ligència artificial. 

Mostra la teva adhesió a la campanya utilitzant el hashtag #capcaraalesxarxes

Deixa un comentari